1. avgust 2015

Lubenična pita

Pred nekaj dnevi sem se na Facebooku po dolgem času javila. (Če mi še ne sledite na FBju je sedaj skrajni čas, saj se tam več dogaja kot pa tukaj. :) https://www.facebook.com/patrisnblog ) Malo sem se opravičila, zakaj ne objavljam pogosto, ter napovedala dva recepta; lubenično pito in presno pesino torto. Na željo nekaterih sledilcev najprej objavljam recept za lubenično pito. 

Sem velika ljubiteljica lubenice in dolgo časa sem razmišljala, kako bi iz tega sladkega sadeža pripravila sladico. Seveda raznorazni smoothiji so odpadli, ker so pač preveč preprosti. Tako sem najprej spekla krhko testo, nato pa vlila tekočo mešanico. Seveda skupaj z želatino, ki je poskrbela za odličen želejev nadev. Tudi pita je tako osvežilna kot že lubenica sama in zato je več kot primerna za te poletne dni :)

Naj povem še to, da če uporabljate kakšen drug sladkor kot kokosov, bo pita svetlejše barve. Namreč takoj, ko sem dodala kokosov sladkor se je mešanica obarvala na temno. V tistem trenutku me je popadla žalost, a sem kljub vsemu dokončala sladico in ugotovila da en odtenek temnejši nič ne škodi :)





Sestavine:

- 2 skodelice pirine moke
- 1/2 skodelice kokosovega olja
- ščepec himalajske soli
- 3 žlice kokosovega sladkorja
- 3 žlice ledeno mrzle vode

- 3 skodelice lubeničnega soka*
- 2 žlici limoninega soka
- 1/2 žličke limonine lupine
- 2 žlici kokosovega mleka (ali riževega, ovsenega,...)
- 10 g želatine


*Lubenični sok dobimo preprosto tako, da damo v blender kose lubenice (seveda samo rdeči del, brez olupka), nato pa precedimo.



Postopek:

Najprej naredimo krhko testo za pito. Pirino moko, kokosovo olje, ščepec himalajske soli, tri žlice kokosovega sladkorja in tri žlice ledeno mrzle vode skupaj zmešamo in pregnetemo, da dobimo kompaktno testo. Testo lahko zvaljčkamo ali pa preprosto z rokami sploščimo in oblikujemo v namaščenem pekaču. 
Pazimo, da so robovi dovolj visoki, da bomo kasneje lahko vlili lubenično mešanico. Testo nekajkrat prebodemo z vilicami, da se ne bi slučajno preveč dvignilo. 
Pečemo na 180°C približno 15 minut (odvisno od pečice). 

Počakamo, da se testo popolnoma ohladi in se lotimo nadeva. 

Eno skodelico lubeničnega soka zmešamo z želatino in jo pustimo deset minut, da se vpije. Preostali dve skodelici pa premešamo z ostalimi sestavinami (limonin sok, limonina lupina, kokosovo mleko).
Lubenični sok z želatino v mikrovalovni ali na vodni kopeli pogrejemo, da se utekočini. Dodamo jo preostali mešanici in dobro premešamo. 
Vlijemo na ohlajeno testo in postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur, najbolje, da kar čez noč. Okrasimo jo lahko s srčki, izrezani iz lubenice.










2 komentarja: