Kot sem prejšnji teden
napovedala, sem se res lotila pečenja kakijevih mafinov. Hmmm… ali bi morala
raje napisati »muffinov« oziroma celo »mufinov«? Kar dolgo časa sem se
spraševala, kako je pravzaprav pravilen slovenski izraz za te mini tortice, pa
sem se na koncu odločila, da bom jaz kar »mafine« pisala. Poimenovanje
pravzaprav ni tako pomembno, kot je pomembno to, da so ti kakijevi mafini res
odlični. Če pa pričakujete okus kakija
tukaj notri, ga žal ne boste preveč čutili, a prav on je tisti, ki daje mafinom
sočnost. Tako da če imate kakije in ne veste kam z njimi, pripravite te okusne
mafine in jih podtaknite celo tistim, ki nad kakijem niso navdušeni. Pa seveda
jim povejte glavno sestavino teh mafinov šele takrat, ko jih pohvalijo. ;)
Sestavine:
2 velika zrela kakija
1 vanilijin sladkor
200 g sladkorja
100 g stopljenega
masla
2 jajci
1 žlica ruma
1 dcl mleka
1 pecilni prašek
250 g moke
Ščepec soli
60 g sesekljanih
mandeljev
60 g sesekljane bele
čokolade
60 g sesekljane temne
čokolade
Postopek:
V prvi posodi stepemo
jajci, vanilin sladkor in sladkor. Nato dodamo še rum, mleko in ohlajeno
stopljeno maslo. Kakije olupimo in jih s paličnim mešalnikom pretlačimo, da
dobimo kakijevo kašo. To kašo dobro zmešajmo skupaj s sestavinami v prvi
posodi.
V drugi posodi
zmešajmo moko, pecilni prašek in ščepec soli. Med stalnim mešanjem počasi
sestavine druge posode dodajamo sestavinam prve posode. Ko se vse sestavine
dobro zmešajo dodamo še sesekljane mandeljne in sesekljano čokolado in z žlico
premešamo.
Nato s to maso
naredimo mafine. Nekateri prisegajo na mafinov pekač, katerega zgolj dobro
namastimo in pomokamo. Drugi v mafinov pekač vstavijo papirčke, tretji pa to
delajo s silikonskimi modelčki. Jaz sem zadnje čase kar navdušena nad
silikonom, tako da sem izbrala kar silikonske modelčke. Napolnila sem jih
skoraj do roba, ter nato postavila v pečico, segreto na 180°C. Pečemo jih 20 – 30 minut (vse odvisno od vrste pečice).
Ni komentarjev:
Objavite komentar