25. september 2014

Orehove rezine


Jesen je tu in z njo sezona orehov! Pa veste, koliko zdrav je ta plod?
Redno uživanje orehov, seveda v mejah normale, naj bi vplivalo pri zniževanju maščob in holesterola v krvi, zaviralo nastanek srčno-žilnih obolenj in delovalo protivnetno.
Orehi sproščajo in pomirjajo.
Pomagajo pri presnovi in krepijo srce ter pljuča.
Orehovo žganje je znano domače zdravilo za želodec (Prepozno sem se podala v raziskovanje dobrih lastnosti orehov, drugače bi definitivno prišel na vrsto letos, tako pa bo treba počakati na drugo leto:)).

Dovolj pametovanja o zdravilnih učinkih, vrnimo se raje na kalorične orehove rezine, ki so res zelo okusne. :)




Sestavine:

- 230 g sladkorja
- 180 g moke
- 100 g zmletih orehov
- 2 dcl mleka
- 1 dcl olja
- 1 pecilni prašek
- 1 jajce
- češnjeva marmelada
- 300 ml smetane
- kremfix
 - vložene češnje (po želji)
- 100 g nasekljanih orehov


Postopek:

Sladkor, moko, mleko, zmelte orehe, olje, pecilni prašek in jajce zmiksamo skupaj, da dobimo maso za biskvit. V namaščen pekač vlijemo maso in postavimo v pečico, segreto na 200°C. Pečemo 20 minut. Ko se biskvit ohladi ga prerežemo čez pol. Spodnjo polovico namažemo na debelo s češnjevo marmeldo. Po želji dodamo še nekaj vloženih češenj. Pokrijemo z zgornjo plast biskvita.
V posodi stepemo sladko smetano ter postopoma dodajamo kremfix, da se smetana strdi. Ko je smetana stepena, dodamo še nekaj žlic marmelade, da se rahlo obarva na vijolično. Smetano premažemo po biskvitu, po vrhu pa potresemo nasekljane orehe. Pecivo narežemo na rezine in postrežemo.







Ni komentarjev:

Objavite komentar