4. oktober 2014

Figova pita


Pred kakšnim tednom sta starša prosila sosedo, če lahko vzameta nekaj njenih fig. No, od takrat nam jih je soseda še dvakrat prinesla. In ker se pač ne da jesti non-stop fige (pa še na mojem prepovedanem seznamu živil so), sem se odločila malo eksperimentirati in poizkusiti figovo pito. Še nikjer je nisem videla ali jedla, kaj šele da bi jo kdaj naredila. Vendar glede na to, da še ni dve uri odkar je spečena, pa je skoraj ni več, je očitno vsem dobra in jo bom še kdaj naredila.








Sestavine:

- 300 g moke
- 150 g margarine
- 100 g  + 3 žlice sladkorja
- 2 vanilijina sladkorja
- 2 rumenjaka
- ščepec soli
- 2 žlici mleka
- 500 g do 1 kg fig; stvar okusa
- 2 žlici ruma
- ščepec cimeta


Postopek:

Fige očistimo ter jih prerežemo na 4 dele. Dodamo jim en vanilijin sladkor, dve žlici ruma ter ščepec cimeta. Vse to skupaj dušimo na štedilniku toliko časa, da izhlapi vsa tekočina.
Moko, margarino, 100 g sladkorja, en vanilijin sladkor, rumenjake, ščepec soli in žlici mleka  zmešamo v testo. Testo razvaljčkamo. V pomaščen pekač damo toliko velik kos testa, da se pokrije dno ter še malo ob strani. Nato vlijemo figov nadev ter enakomerno premažemo. Povrhu nadeva damo še testo, narezano na trakove. Pečemo v pečici približno 30 minut na 200°C.




Ni komentarjev:

Objavite komentar