14. oktober 2014

Marcipanov kolač



Dnevi tako hitijo, da kar deset dni ni bilo časa za spisat novo objavo. Tako sem si danes le vzela čas in se odločila, da odkrijem nekaj novega. V hladilniku imam že dalj časa kilogram marcipana, a do danes nisem dobila ideje, kam ga uporabiti. Tako sem naredila marcipanov kolač, ki je v bistvu mandljev biskvit, premazan z marcipanovo masleno kremo. Po vrhu pa je oblit še z belo čokolado.


 

Sestavine:

 - 3 jajca
- 40 dag zmetih mandljev
- 10 dag moke
.- 13 dag sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilijev sladkor
- 200 g naribanega marcipana
- 120 g masla
- 100 g sladkorja v prahu
- 200 g bele kuverture
- 1 žlico ruma


Postopek:

Jajca, zmlete mandelje, moko, sladkor, pecilni prašek in vanilijev sladkor zmešamo skupaj, da nastane testo za kolač. Vlijemo v pekač za kolač (če ni silikonski ga je potrebno namastiti), ter pečemo približno 20 minut na 200°C. Ko je pečen, ga pustimo eno uro, da se lepo ohladi. Nato ga previdno prerežemo čez polovico. Vsako polovico namočimo razredčen rum s 4 žlicami vode. Nariban marcipan, maslo ter sladkor v prahu zmešamo v marcipanovo masleno kremo. Spodnjo polovico biskvita premažemo s kremo, nato pa položimo še zgornjo polovico biskvita.
Na sopari stopimo belo čokolado. Če želimo, da se kasneje ne lomi, dodamo še malo masla. Ko se do konca stopi, prelijemo čez kolač. Za dekoracijo lahko po vrhu potresete sesekljane mandelje. Kolač postavimo za eno uro v hladilnik, da se ustali.





Ni komentarjev:

Objavite komentar